24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Legumina na zimno z sosem wiśniowym


Składniki:

  • 1/2 l mleka
  • 1 szklanka kaszki mannej
  • 2 łyżki cukru
  • białko z 2 jaj
  • 1 łyżka cukru do posypania blachy
  • kilka kandyzowanych wisienek i świeża mięta do dekoracji
  • sos: 4 żółtka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki powideł lub dżemu morelowego, 1 szklanka słodkiego wina wiśniowego, 1/2 szkl. śmietanki kremówki 36%

Sposób przygotowania:

Przygotuj leguminę: pianę z 2 białek ubij na sztywno. Mleko wlej do garnuszka i podgrzewaj na wolnym ogniu, dodając partiami kaszkę – cały czas mieszaj. Gdy masa zgęstnieje, zestaw z ognia i dodaj ubitą pianę. Wymieszaj ją dokładnie z kaszką, tak aby nie było żadnych grudek. Blachę opłucz zimną wodą i obsyp cukrem. Wylej masę i poczekaj aż przestygnie. Włóż do zamrażarki na ok. 2 godz.

Przygotuj sos: 4 żółtka ubij z cukrem aż masa stanie się biała. Następnie przelej do garnka i dodaj 2 łyżki powideł morelowych oraz 1 szklankę wina. Sos gotuj do zgęstnienia przez ok. 15min. Gdy wystygnie, ubij pianę ze śmietanki i wymieszaj z sosem wiśniowym. Gotowy sos wstaw do zamrażalnika na ok. 2 godz.

Gdy legumina zastygnie, pokrój ją w kostkę 5x5 cm i przybierz z wierzchu sosem wiśniowym, kandyzowaną wisienką i listkiem mięty.

Poziom trudności:

łatwy