24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Lody na kefirze


Składniki:

  • 1 l gęstego kefiru,
  • 50 ml śmietany 18-22%,
  • 50 g miodu,
  • 400 g pomarańczy,
  • cukier wanilinowy,
  • kilka łyżek cukru ew. 25 ml likieru owocowego

Sposób przygotowania:

Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Miód podgrzewamy, studzimy i gdy jest płynny miksujemy go z kefirem, następnie dodajemy ubitą śmietankę, mieszamy i wkładamy do zamrażalnika. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, szorujemy szczoteczką i wyciskamy z nich sok. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę. Gotujemy sok z cukrem. Celowo napisałem enigmatycznie o kilku łyżkach cukru, bo wszystko zależy od kwaśności pomarańczy. Do gęstego syropu dodajemy startą skórkę pomarańczową, a po ochłodzeniu mieszamy z likierem lub nalewką. Lody w trakcie zamrażania wyjmujemy z zamrażalnika co pól godziny i mieszamy lub miksujemy. Podajemy oblane sosem pomarańczowym.

Poziom trudności:

łatwy