24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Lody o smaku żurawinowym-stracciatella w wafelku czekoladowym


Składniki:

  • 120 ml soku z żurawiny amerykańskiej
  • 50 g posiekanej, suszonej żurawiny amerykańskiej
  • 50 g pełnotłustego jogurtu
  • 50 g bitej śmietany
  • 1/2 opakowania (125 g) „Frucht Eis Zauber“ firmy Diamant (gotowy proszek do robienia lodów)
  • 30 g płatków czekoladowych
  • 50 g polewy z półgorzkiej czekolady
  • 4 chrupiące rożki do lodów (każdy po 5 g)

Sposób przygotowania:

Zagotować sok z żurawiny amerykańskiej razem z żurawiną amerykańską. Następnie przetrzeć i przecedzić przez sitko. Pozostawić do ostudzenia.

Ucierać jogurt, śmietanę, „Frucht Eis Zauber“ i ostudzony wywar z żurawiny amerykańskiej przez ok. 3 minuty, aż do uzyskania delikatnej kremowej piany. Obtoczyć w płatkach czekoladowych. Włożyć do miski i włożyć do zamrażarki na ok. 5 godzin.

Polewę czekoladową włożyć w opakowaniu do wody i poczekać aż się roztopi. Zanurzyć brzegi wafelków czekoladowych w polewie i pozostawić do zastygnięcia. W tym celu wstawić wafle do kubka lub szklanki. Resztę polewy wlać do wafelków. Łyżką do lodów uformować kulki i umieścić je w wafelkach.

Poziom trudności:

łatwy

Ilość osób:

4

Źródło/Autor:

CRANBERRY MARKETING COMMITTEE