24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Morski deser owocowy


Składniki:

  • 2 banany
  • 2 pomarańcze
  • bita śmietana (może być gotowa w sprayu)
  • czekolada tarta (4 kostki)
  • czekolada do stopienia (8 kostek)
  • 4 gałki lodów pistacjowych (letnia wersja deseru) lub owoce kiwi (wersja zimowa)
  • 12 płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Obrać ze skórki kiwi, pomarańcze i banana. Owoce pokroić na połówki, pomarańcze ułożyć jak łódeczki, za nimi ustawić połowę banana, który będzie "masztem" łódki. O banana oprzeć kiwi - "wejście pod pokład". W górną część "banana-masztu" wbić po trzy płatki migdałowe. Następnie z bitej śmietany uformować "bałwany wody" wokół pomarańczy-łódki, posypać tartą czekoladą. Roztopić pozostałą czekoladę, małą łyżeczką uformować na talerzu "fale". Owoc kiwi ozdobić kropeczkami z czekolady (w lecie kiwi zastępujemy lodami).

Poziom trudności:

łatwy