24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Mrożona napoleonka miętowo- melonowa


Składniki:

  • Syrop miętowy
  • 3 szklanki cukru
  • 3 szklanki wody
  • 6-8 gałązek świeżej mięty
  • Sorbet z kantalupy
  • 4 szklanki pokrojonego w kostkę melona cantaloupe
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 1/3 szklanki syropu miętowego
  • Sorbet cytrynowy
  • ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 1/3 szklanki syropu miętowego
  • białko 1 jajka
  • Sorbet z melona miodowego
  • 4 szklanki pokrojonego w kostkę melona miodowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 1/3 szklanki syropu miętowego
  • Świeże liście mięty do przybrania.

Sposób przygotowania:

Przygotować syrop miętowy Zmieszać w rondlu wodę z cukrem, zanurzyć w niej gałązki mięty i podgrzewać na średnim ogniu przez 5 min. Odcedzić i całkowicie ostudzić. Przygotwać sorbet z kantalupy Utrzeć melona z sokiem cytrynowym na gładkie puree. Dolać syrop miętowy i przygotować sorbet za pomocą maszynki do lodów zgodnie z instrukcją producenta. Przełożyć sorbet do wyłożonej plastykową folią wąskiej prostokątnej foremki „keksówki”. Przygotować sorbet cytrynowy Zmieszać sok cytrynowy z syropem miętowym. Dodać białko i wymieszać składniki za pomocą trzepaczki. Przygotować sorbet cytrynowy w maszynce do lodów i przełożyć do tej samej foremki, na sorbet z kantalupy. Przygotować sorbet z melona miodowego Utrzeć melona miodowego z sokiem z limonki na gładkie puree. Za pomocą maszynki do lodów przygotować sorbet i przełożyć go do foremki z pozostałymi sorbetami. Zamrozić napoleonkę. Podawać w plastrach, krojąc gorącym suchym nożem, ozdobić listkami świeżej mięty.

Poziom trudności:

trudny