24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Pieczone jabłka z borówkami


jabłka i borówki w duecie

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek
  • 200 ml borówek
  • 1/2 szklanki
  • 3 jajka
  • 12 dkg mąki
  • 1/2 kostki masła
  • aromat cytrynowy

Sposób przygotowania:

Jabłka umyć i obrać (wydrążyć gniazda nasienne),ułożyć w natłuszczonej żaroodpornej formie, miejsca po gniazdach nasiennych wypełnić borówkami. Masło utrzeć na pianę. Nie przerywając ucierania, kolejno dodawać żółtka, cukier, kilka kropli aromatu i przesianą mąkę, na koniec połączyć z pianą z białek. Ciasto ułożyć na jabłkach i zapiec na złoty kolor.

Poziom trudności:

łatwy