24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Pudding z kaszy manny ("Sudzi ka halava")


Składniki:

  • 650 ml wody lub mleka (albo po polowie kazdego)
  • 300 g cukru
  • 10 nitek szafranu (niekoniecznie)
  • 1/2 lyzki startej galki muszkatolowej
  • 35 g rodzynek
  • 35 g orzechow laskowych lub wloskich (niekoniecznie)
  • 200 g masla
  • 225 g kaszy manny

Sposób przygotowania:

* Do wody (lub mleka) wsypac cukier, szafran i galke muszkatolowa. Gotowac przez minute. Dodac rodzynki, zmniejszyc ogien i gotowac dalej. * Orzechy lekko podprazyc, drobno posiekac i odstawic. * W innym garnku, na srednim ogniu, roztopic maslo. Wsypac kasze manne i prazyc przez 10-15 minut, mieszajac drewniana lyzka. Kiedy kasza bedzie miala kolor zlotobrazowy, a maslo zacznie sie od niej oddzielac, zmniejszyc ogien i powoli jedna reka wlewac do kaszy slodki plyn, a druga caly czas mieszac. Ostroznie!!! Kiedy plyn zetknie sie z goraca kasza, mieszanina zacznie pryskac. Przez chwile szybko mieszac, by nie powstaly grudki. Wrzucic posiekane orzechy. Przykryc i gotowac na malym ogniu przez 2-3 minuty, az kasza wchlonie caly plyn. Pod koniec zamieszac jeszcze kilka razy szybkim ruchem, aby halava stala sie pulchna.

Uwagi:

Podawac na goraco lub ostudzona do temperatury pokojowej.

Poziom trudności:

łatwy

Czas przygotowania:

25 minut