24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Sorbet arbuzowy


Składniki:

  • 1 i ½ kg arbuza
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Arbuza przetnij na pół. Wybierz łyżką najsłodszy, czerwony miąższ ze środka (jasne części przy skórce pozostaw) i miarę możliwości wybierz pestki (musisz uzyskać ok. 1 kg miąższu). Zmiksuj arbuza z rozpuszczonym w ciepłej wodzie cukrem.

Przelej miąższ do naczynia, włóż do zamrażalki i co 30 min mieszaj, zamrażaj ok. 3 godz. Możesz też arbuza wcześniej pokroić w kostkę, zamrozić i dopiero później dolać wodę z cukrem i miksować i od razu podawać.

Przed podaniem można udekorować deser kawałkami arbuza i listkami świeżej mięty.

Poziom trudności:

łatwy