24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Spaghetti lodowe z sosem z żurawiny i wina Noilly Prat


Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 200 g siekanych, suszonych owoców żurawiny amerykańskiej
  • 20 g cukru
  • 320 ml soku z żurawiny amerykańskiej
  • 40 ml Noilly Prat
  • 40 ml syropu malinowego
  • 500 ml lodów waniliowych
  • 30 g białej czekolady
  • 150 g bitej śmietany
  • ewentualnie mięta do przybrania

Sposób przygotowania:

Przeciąć wzdłuż laskę wanilii i wyskrobać miąższ ze środka. Zagotować otrzymaną wanilię, 180 g żurawiny amerykańskiej, cukier, sok z żurawiny amerykańskiej, wino Noilly Prat i syrop malinowy. Wszystko razem zetrzeć na miazgę, gotować w średniej temperaturze aż zgęstnieje. Odstawić na 30 minut do ostygnięcia.

W międzyczasie wyjąć lody waniliowe z lodówki, a czekoladę drobno zetrzeć. Ubić śmietanę na sztywno i rozdzielić na talerze deserowe.

Lody „przecisnąć” przez maszynkę do warzyw wprost na śmietanę znajdującą się na talerzach.

Spaghetti lodowe polać sosem żurawinowym oraz posypać czekoladą i resztą żurawiny amerykańskiej. Podawać zaraz po przyrządzeniu. Można również przybrać listkami mięty.

Poziom trudności:

średni

Czas przygotowania:

45min

Ilość osób:

4

Źródło/Autor:

CRANBERRY MARKETING COMMITTEE