24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Desery >> Szwedzki wieniec


Składniki:

  • 350 g gotowego ciasta francuskiego
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 1 żółtko
  • lukier

Sposób przygotowania:

Migdały, masło i cukier puder rozetrzeć na masę. Ciasto rozwałkować na 3-mm placek, uformować wydłużony prostokąt. Masę rozprowadzić na cieście zostawiając 2,5-cm pas przy brzegach. Nadzienie posypać rodzynkami. Ciasto zwinąć w ciasny rulon o regularnym kształcie. Roladę umieścić na wysmarowanej masłem blasze, uformować wieniec, brzegi zwilżyć i zlepić. Brzegi wieńca pokroić (przekrajać nie do końca) co 2,5 cm na 16 kawałków. Co drugi kawałek wysunąć, odwrócić ku środkowi. Przykryć miską, zostawić na 1,5 h. Piekarnik rozgrzać do temp. 265st. Wierzch wieńca posmarować żółtkiem zmieszanym z odrobiną wody. Wstawić do gorącego piekarnika, po 2-3 minutach zmniejszyć temp. do 190 st. i piec 30 minut. Ostudzić, przed podaniem polukrować.

Poziom trudności:

łatwy