24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Drób >> Pieczony indyk amerykański


po amerykańsku!

Składniki:

  • 1 duży indyk
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 kg suszonych śliwek bez pestek
  • 1 szklanka wody
  • 3-4 jabłka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła Marynata: 2 litry mleka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka lubczyku

Sposób przygotowania:

Przygotuj marynatę z mleka, roztartych ząbków czosnku, soli, tymianku i lubczyku. Włóż do niej indyka i pozostaw na dobę w chłodnym miejscu. Śliwki zalej wrzątkiem, mocz 2 godziny, odcedź. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w kostkę i wymieszaj ze śliwkami, bułką tartą, sokiem z cytryny (lub octem winnym), cukrem i cynamonem. Indyka wyjmij z marynaty, natrzyj solą i pieprzem, nadziej farszem owocowym. Włóż do środka masło i zaszyj otwór. Indyka ułóż na ruszcie, wsuwając pod spód blachę z wodą (ok. 1/2 litra). Piecz 3 godziny w temp. 180°C, polewając co jakiś czas wytworzonym sosem lub wodą. Uwaga: indyka nie wolno piec zbyt długo, bo będzie suchy. Dlatego sprawdzaj mięso, nakłuwając je w najgrubszym miejscu patyczkiem do szaszłyków. Jeśli nie wypływa różowy płyn, indyk jest upieczony.

Poziom trudności:

średni