24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Grzyby >> Boczniak z pomoidorami


Składniki:

  • 50 dkg boczniaka
  • 3 duże pomidory
  • 2 średnie celube
  • olej do smażenia
  • sól
  • czosnek granulowany
  • świeża natka

Sposób przygotowania:

Boczniaki oczyścić, dokładnie opłukać, osuszyć na sciereczce, pokroić w niecbyt cienkie paski, oprószyć granulowanym czosnkiem. Pomidory obrać ze skórki (po sparzeniu wrzątkiem) pokroić w ósemki. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Na dużej patelni dobrze rozgrzać olej, kłaść na niej paski boczniaków, zasmażyć je najpierw z każdej strony na złoty kolor, a następnie zmniejszyć ogień, krótko poddusić, wyjąć, dokłądnie odsączyć z oleju. Pozostały na patelni olej wylać, wlać nowy, rogrzać kłaść na nim krążki cebuli, obsmażyć je z obu stron na złoto, wyjąć po odcieknęciu oleju. Natkę pieruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. W slaterce wymieszać obsmażone kawałki boczniaka i cebulę oraz cząsktki pomidorów, sałatkę lekko oprószuc solą, obficie posypać natką pietruszki. Jest to samodzielne danie z pieczywem lub dodatek do wiekszego zestawu obiadowego.

Poziom trudności:

łatwy