24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Grzyby >> Boczniaki duszone w winie, do spożycia na zimno


Składniki:

  • 50 dkg boczniaka
  • sok z 0.5 cytryny
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Grzyby umyte, pokrojone w paski, skropić sokiem z cytryny. Oliwę ogrzać, włożyć do niej grzyby i smażyć do wyparowania wody. Drobno posiekaną cebulkę dodać do grzybów i smażyć na złoty kolor. Następnie wlać wino, doprawić solą i pieprzem. Dusić ok. 5 min. Pod koniec duszenia posypać natką pietruszki. Potrawę wystudzić, spożywać na zimno.

Poziom trudności:

łatwy