24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Grzyby >> Boczniaki kandyzowane w czekoladzie


Składniki:

  • Boczniaki
  • cukier
  • czekolada

Sposób przygotowania:

Świeże boczniaki pokroić na kawałki o boku ok. 2 cm. Pokrojone grzyby gotować w wodzie mniej więcej 0.5 h. Następnie dodać cukier kryształ, poczekać aż się rozpuści, a woda odparuje. Kawałki boczniaków powinny być przesiąknięte cukrem. Po zakończeniu tego etapu grzyby wyjąć z garnka i zostawić na jeden dzień aby obeschły. Wychłodzone boczniaki moczyć na drugi dzień w rozpuszczonej czekoladzie, odczekać aż ostygną, a czekolada stężeje. W ten sposób otrzymujemy bardzo smaczne cukierki przypominające żelki owocowe. Ilość cukru i czekolady należy dobrać stosownie do ilości grzybów.

Poziom trudności:

łatwy