24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Grzyby >> Boczniaki marynowane z pomidorami


Składniki:

  • 1 kg boczniaków
  • 2 duże cebule
  • 3 duże pomidory
  • 0.5 l wody
  • 1.5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 0.5łyżeczki soli
  • kilka ziarenek pieprzu i trochę liści ziela angielskiego
  • kilka nasion kopru
  • łyżeczka oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:

Obgotowane boczniaki pokrajać na drobne części. Cebule obgotować 2 min. Dokładnie wymyte pomidory pokrajać w ósemki. Na dno słoików włożyć przyprawy, potem na przemian warstwami: grzyby, cebulę, pomidory. Zagotować wodę z cukrem i solą, dodać kwasek cytrynowy. Gorącą zalewą napełnić słoiki, zamknąć i pasteryzować przez 25 min. Wyjąć słoiki i docisnąć zakrętki, ustawić dnem do góry, pozostawić do wystygnięcia. Używać jak marynatę z pieczarek.

Poziom trudności:

łatwy