24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Grzyby >> Boczniaki marynowane


Składniki:

  • 1 kg grzybów
  • 2 szkl. wody
  • 0.5 szkl. octu 10%
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 10 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren angielskiego ziela
  • łyżeczka gorczycy
  • 3 liście laurowe

Sposób przygotowania:

Grzyby należy umyć, obgotować w lekko osolonej wodzie 10 min., odsączyć, zalać wcześniej przygotowaną marynatą (wszystkie podane wyżej składniki zagotować i odstawić do przestygnięcia do temp. ok. 60°C - 65°C. Po zamknięciu słoika pasteryzujemy je przez 15 - 20 min. w zależności od wielkości opakowania lub zagotować w zalewie i gorące wkładać do słoiczków przekręcając je do góry dnem.

Poziom trudności:

łatwy