24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Grzyby >> Boczniaki na grzankach


Składniki:

  • 450 g boczniaków
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • mała cebula
  • 15 kromek czerstwej bułki
  • 0.25 kostki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki tartego sera
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka tartej bułki natka pietruszki
  • listki świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Umyte i suche boczniaki pokroić w cienkie paski, podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą na oleju. Dodać trochę pieprzu i soli, natkę pietruszki lub listki bazylii, wlać śmietanę, zagotować i po zestawieniu z ognia wymieszać z surowymi jajkami. Okrajane ze skórki kromki czerstwej bułki smarujemy cienko masłem i koncentratem pomidorowym. Resztą masła wysmarować blachę, na której grzanki będą zapiekane. Na posmarowane grzanki położyć kopczyk grzybów, posypać tartym serem i tartą bułką. Przed podaniem grzanki zapiec 15 min. w nagrzanym piekarniku. Podawać gorące z sałatką z pomidorów, cykorią, lub zieloną sałatą.

Poziom trudności:

łatwy