24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Grzyby >> Grzybowe knedle


Składniki:

  • 500 g czerstwych bułek
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 500 g pieczarek lub innych grzybów
  • 250 ml bulionu mięsnego
  • 150 ml śmietany
  • 1 łyżka zagęstnika do sosów

Sposób przygotowania:

Bułki kroimy w kosteczkę, wsypujemy do miski. Zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na 30 minut. 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie szklimy na 1 łyżce masła. Bułki moczymy i wyrabiamy.Jajka roztrzepujemy, razem z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem, formujemy około 8 knedli.Grzyby czyścimy, kroimy w małą kostkę. Resztę cebuli obieramy, szklimy na 2 łyżkach masła. Dodajemy grzyby, smażymy ok. 5 minut. Wlewamy śmietanę i bulion, gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką, zagęszczamy, dodajemy resztę pietruszki. Knedle gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut. Wyjmujemy, dokładnie osączamy. Podajemy z grzybami.

Poziom trudności:

łatwy