24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Grzyby >> Kołduny z rydzów


Składniki:

  • Ciasto:
  • 35 dkg mąki
  • jajo
  • woda
  • Nadzienie:
  • 50 dkg rydzów
  • cebula
  • 10 dkg tłuszczu
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 jaja
  • sól
  • majeranek lub gałka muszkatołowa
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Rydze i cebulę oczyścić, opłukać i poszatkować, a następnie udusić na tłuszczu i posiekać. Dodać przyprawy, trochę tartej bułki i jaja. Ciasto zagnieść jak padano w przepisach poprzednich, rozwałkować i układać farsz. Zawijać, formować małe kołduny i gotować je w osolonej wodzie. Można podawać w czerwonym barszczu lub bulionie, a także polane tłuszczem ze zrumienioną cebulą.

Poziom trudności:

łatwy