24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Grzyby >> Maślaki z kalafiorem


Składniki:

  • 1 śr. wielkości kalafior
  • 10 - 15 maślaków
  • 0.5 bochenka czarnego chleba (litewski żytni 450 g)
  • 1 szkl. mleka
  • 8 jaj
  • 100 g żółtego sera
  • sól
  • czarny mielony pieprz
  • Do upiększenia:
  • 5 maślaków
  • 5 kawałeczków kalafiora
  • nać pietruszki
  • masło do posmarowania formy do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Chleb pomoczyć w mleku i zemleć w maszynce do mielenia mięsa, wymieszać z 2 ubitymi jajkami i złożyć do posmarowanej formy, wyrównać powierzchnię. Maślaki ugotować w posolonej wodzie razem z pokrajanym w duże kostki kalafiorem. Zostawić maślaki do upiększenia, a resztę zmielić lub drobno skroić, posolić, przyprawić pieprzem i wyłożyć do formy na chleb. Na górę warstwa kalafiorów w kawałeczkach. Ubić 6 jaj, wymieszać z potarkowanym serem i zalać kalafiory. Górę upiększyć i piec w piekarniku w temp. 200°C. Gotową potrawę upiększyć natką pietruszki.

Poziom trudności:

łatwy