24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Grzyby >> Pierogi leniwe z sera i bułki z rodzynkami


Składniki:

  • 50 dkg twarogu
  • 25 dkg tartej bułki
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 4 jaja
  • garść rodzynek
  • 2 dkg zrumienionej na sucho tartej bułki
  • 8 dkg masła lub margaryny do polania pierogów albo 1 szkl. śmietany ze szczyptą cukru waniliowego lub zwykłego

Sposób przygotowania:

Odcisnąć twaróg, włożyć do obszernej miski, przesiać przez sito bułkę i dodać do twarogu, wymieszać dokładnie, żeby zrobiła się gęsta masa. Dodać rozpuszczone masło, wsypać cukier, wrzucić rodzynki, wymieszać. Teraz wbijać po jednym jajku, wyrabiając masę. Gdy gotowa, stolnicę posypać mąką. wyłożyć na nią ciasto, uformować gładki wałek o średnicy 3 cm, lekko spłaszczyć, pokroić na skośne odcinki o długości 3 cm i ugotować. Po ugotowaniu nie przelewać pierogów gorącą wodą, lecz zostawić na cedzaku, żeby obsiąkły. Na koniec posypać pierogi zrumienioną na sucho tartą bułką i skropić gorącym masłem albo polać śmietaną z odrobiną cukru waniliowego lub zwykłego.

Poziom trudności:

łatwy