24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Grzyby >> Sos z maślaków


Składniki:

  • 1 kg maślaków
  • 1 duża cebula
  • po 2 łyżki masła smalcu i oleju
  • 3/4 szklani gęstej śmietanki
  • sól
  • siekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Idziemy do lasu nazbierać świeżutkich młodych maślaczków! Maslaki obieramy i płuczemy.Cebulę kroimy w kostkę i dusimy ją na tłuszczu do momentu aż się zeszkli. Dodajemy maślaki, solimy i dusimy na małym ogniu dość często mieszając. Od czasu do czasu mozna dodac odrobinę wody aby potrawa się nie przypaliła. Po około godzinie duszenia dolewamy smietanę i dusimy jeszcze kilka chwil. Całosc dla dekoracji posypać natką pietruszki. Pachnie wspaniale i tak też smakuje! Najlepiej podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Poziom trudności:

łatwy