24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Grzyby >> Wołowina z makaronem i grzybami


Składniki:

  • 70 dkg wołowiny (rozbratel lub łopatka) pokrojona w plastry o grubości ok. 2,5 cm
  • ¼ szklanki tartego parmezanu
  • 4 szklanki pokrojonych w plastry mieszanych grzybów
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 3 pokrojone ząbki czosnku
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka ostrego sosu pomidorowego
  • ½ kg makaronu fettuccine ugotowanego al dente
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Befsztyki lekko rozbić dłonią, przyprawić solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć befsztyki z obu stron na brązowy kolor. Odstawić w ciepłe miejsce. Ponownie na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, a po kilku minutach grzyby i czosnek, dusić mieszając przez 5 minut. Dodać wino i dusić następne 3 minuty. Przyprawić sos do smaku. Do gotującego się sosu dodać befsztyki, zredukować płomień i dusić przez około 90 minut. Podawać z makaronem, posypane tartym parmezanem.

Poziom trudności:

łatwy