24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Mięsa >> Befsztyki z polędwicy na selerowym puree


Składniki:

  • 1 duży seler
  • 1 cebula
  • 1 winne jabłko
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki masła
  • 4-5 łyżek śmietany
  • sól, biały pieprz
  • 2 befsztyki z polędwicy o grubości 1 cm
  • 1 łyżka mąki
  • pół czerwonej papryki

Sposób przygotowania:

Seler ugotować do miękkości w skórce, obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, drobno posiekać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny. W rondelku roztopić połowę masła, zeszklić cebulę, dodać jabłko i seler. Podlać 2 łyżkami wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem 10 min. Pod koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Befsztyki opłukać, osuszyć, lekko rozbić, oprószyć mąką.Na patelni rozgrzać resztę masła, włożyć befsztyki i smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone posypać solą i pieprzem, ułożyć na puree z selera i udekorować pokrojoną w kostkę papryką.

Poziom trudności:

średni

Ilość osób:

2