24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Napoje >> Jogurt na sposób grecki


kremowy gęsty pyszny....

Składniki:

  • 2 litry mleka (najlepsze efekty z mleka pasteryzowanego tłustego 3,2%), opakowanie jogurtu naturalnego (wystarczy kilka łyżek) musi mieć żywe kultury bakterii, opcjonalnie opakowanie słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania:

Podgrzewamy mleko (i opcjonalną śmietankę) do temperatury 43 stopni. Dodajemy jogurt mieszamy i pozostawiamy w przykrytym naczyniu w ciepłym, nie przewiewnym miejscu na około 12 godzin (najlepiej przez noc). Ważne jest, aby nie mieszać jogurtu w tym czasie, powinien pozostać nieruszany przez cały czas. Po upływie tego czasu sprawdzamy delikatnie czy jest on w miarę gęsty. W tym momencie jogurt jest już prawie gotowy, ale... Jeśli chcemy osiągnąć naprawdę odpowiednią jego gęstość potrzebujemy jeszcze czystą (wygotowaną) gęsto tkaną ściereczkę i durszlak. Wykładamy zwiniętą w pół ściereczką durszlak ustawiamy na pustym garnku i bardzo delikatnie przekładamy partiami jogurt, pozwalamy, aby odcedzał się prawie czysty płyn zagęszczając nasz jogurt. Co jakiś czas (około godziny) delikatnie przekładamy dolne warstwy zagęszczonego jogurtu na wierzch. Powinien być w konsystencji twarożku. Po kilku godzinach przeglądamy jogurt u umieszczamy w lodówce, można przechowywać kilka dni, (jak długo nie wiem). Cześć można zamrozić i wykorzystywać jako „zaczyn” do następnych partii.

Poziom trudności:

łatwy