24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Napoje >> Kawa po turecku


Składniki:

    Sposób przygotowania:

    Do przygotowania „kawy po turecku” niezbędny jest odpowiedni tygielek z długą rączką, lub chociażby niewielki rondelek, do którego spokojnie zmieści się szklanka wody. Do wody wsypujemy 3 łyżeczki zmielonej kawy i 2 łyżeczki cukru. Płyn podgrzewamy powoli, by kiedy pojawi się pierwsza piana – jeszcze przed zagotowaniem – zdjąć napar z palnika. Należy go wtedy trzykrotnie zamieszać i po chwili znów odłożyć do podgrzania. Za chwilę znowu, kiedy pojawią się pierwsze bąbelki, należy zdjąć rondelek i zamieszać napar. Powtarzamy to potem jeszcze trzeci raz, a następnie powoli wlewamy kawę do porcelanowych filiżanek, tak by kawowe fusy zostały na dnie tygielka. Dla podkreślenia smaku możemy dodać jeszcze odrobinę kardamonu.

    Poziom trudności:

    łatwy

    Źródło/Autor:

    Leszek Szczęsny - „Świat na wyciągnięcie ręki” / ZP Ćmielów