24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Napoje >> Kawa z żyta


Składniki:

  • Oczyszczone żyto
  • woda.

Sposób przygotowania:

Oczyściwszy żyto ze wszystkich obcych części, moczy się je przez 48 h w czystej, zimnnej wodzie, odmieniając przez ten czas wodę po kilka razy. Gdy woda zupełnie czysta się okazuje, gotuje się żyto dopóty, aż skórka u niektórych ziarenek pękać zaczyna, po czym się żyto na gęste sito wykłada i na słońcu lub w piecu suszy. Gdy dobrze uschło, pali się je jak zazwyczaj kawę w piecyku, lecz tylko tak długo, żeby zółtawo-brunatnego nabrało koloru. Zmiele się potem i bierze go się 5 lutów (6.3 dkg) na 6 szkl.

Poziom trudności:

łatwy