24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Owoce morza >> Świeże małże św. Jakuba, krem z parmezanu i szparagami


Składniki:

  • 12 szt świeżych małży
  • 2 posiekane cebule
  • 250 ml białego wina
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 200ml śmietany
  • 100g startego parmezanu
  • 12 sztuk szparagów

Sposób przygotowania:

Świeże małże otwieramy, czyścimy, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. W rondlu podsmażamy posiekaną cebulę z białym winem i redukujemy. Dodajemy wywar z kury, śmietanę i starty parmezan. Gotujemy 10 minut, później blendujemy i przecieramy przez sito. Krążki ze startego parmezanu pieczemy przez 5 minut w temperaturze 150°. Małże smażymy około 1-2 minuty z każdej strony. Na talerzu układamy ugotowane szparagi, na sosie usmażone małże które dekorujemy krążkiem z parmezanu.

Poziom trudności:

średni

Źródło/Autor:

Michel Moran, ambasador Alei Smaków / Galeria Mokotów