24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Owoce morza >> Świeże pieczone langustynki z mlekiem kokosowym i purée z groszku


Składniki:

  • 12 langustynek
  • 2 posiekane cebule
  • 250ml białego wina
  • 500ml mleka kokosowego
  • 300g zielonego groszku
  • 160g foie Gras Łyżeczka startego imbiru
  • 2 źdźbła trawy cytrynowej

Sposób przygotowania:

Langustynki czyścimy ze skorupek. W rondlu redukujemy skorupy z langustynek, posiekana cebulę, wszystko zalewając białym winem. Po chwili dodajemy mleko kokosowe, imbir i trawę cytrynową.

Całość gotujemy 10 minut. Odstawiamy na około 20 minut do przestygnięcia i przecieramy przez sito. Zielony groszek na puree gotujemy, po czym blendujemy i przecieramy przez sito. Oczyszczone langustynki pieczemy w rozgrzanym piecu 180° przez 5 minut. Talerz „dekorujemy” sosem powstałym z redukcji, układamy upieczone langustynki, puree z groszku i na koniec kładziemy kawałek smażonego foie Gras.

Poziom trudności:

średni

Źródło/Autor:

Michel Moran, ambasador Alei Smaków / Galeria Mokotów