24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Babka najeżona bakaliami


Składniki:

  • 20 dag suszonych daktyli
  • 10 dag migdałów
  • 15 dag rodzynek
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 5 dag orzechów laskowych
  • 15 dag mieszanki owoców egzotycznych
  • 7 łyżek rumu
  • 13 dag masła
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 4 małe torebki cukru waniliowego
  • 10 dag mąki
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 dag cukru pudru

Sposób przygotowania:

Wszystkie bakalie grubo siekamy, dodajemy owoce egzotyczne, zalewamy 4 łyżkami rumu. Teraz należy je przykryć i odstawić na godzinkę. Masło stapiamy i lekko studzimy. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubijamy na puszystą masę. Jedną i drugą mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem, i stopniowo dodajemy do masy. Następnie dajemy stopione masło oraz bakalie razem z rumem i dokładnie mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie napełniamy ją przygotowaną masą. Pieczemy ponad godzinkę w temp. 175o C. Upieczoną babkę zostawiamy w piekarniku przez 15 minut, a nastepnie jeszcze przez 10 minut w formie ale już wyjętą z piekarnika. Cukier puder ucieramy z resztą rumu na gładką masę i lukrujemy cienką warstwą już przestudzoną babkę.

Uwagi:

Jest PRZEPYSZNA!!!! NaprawdęPOLECAM GORĄCO szczególnie tym, którzy uwielbiają bakalie.

Poziom trudności:

łatwy