24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Babka z owocami i orzechami


Składniki:

  • ciasto:
  • 80 g rodzynków
  • 40 g rumu
  • 5 jaj
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 120 g wiśni kandyzowanych
  • 200 g maki
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • po 50 g posiekanych migdałów i orzechów laskowych
  • do dekoracji:
  • 1 cytryna
  • 120 g dżemu morelowego
  • poza tym:
  • 1 forma z kominkiem
  • tłuszcz.

Sposób przygotowania:

Ciasto: Rodzynki opłukać, osaczyć i skropić rumem. Oddzielić białka od żółtek. Masło utrzeć z 100 g cukru, cukrem waniliowym i skórka cytrynową na puszystą masę. W trakcie ucierania kolejno dodawać źółtka. 8 kandyzowanych wiśni odłożyć, resztę przekroić na pół. Rodzynki osaczyć i oprószyć niewielka ilością mąki. Resztę mąki wymieszać z proszkiem, migdałami, orzechami, połówkami wiśni i rodzynkami. Białka ubić z l00 g cukru na sztywną pianę. Połowę porcji piany dodać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Resztę piany dodać do mąki z orzechami i także delikatnie wymieszać. Obie porcje ciasta połączyć. Piekarnik rozgrzać do 175°C. Formę posmarować tłuszczem, wlać ciasto, wyrównać powierzchnię i piec ok. 60 minut. Upieczoną babkę wyjąć z formy i wystudzić. Sposób dekorowania: Cytrynę sparzyć, skórkę pokroić w cienkie paski, z owocu wycisnąć sok. Do dżemu morelowego dodać sok i podgrzać, dżemem posmarować babkę. Babkę udekorować paskami skórki cytrynowej i pozostałymi wiśniami.

Poziom trudności:

łatwy