24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Bakaliowa rozpusta


Składniki:

  • NA CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 opakowanie margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • A TAKŻE:
  • 1,5 słoiczka dżemu wiśniowego
  • duuużo bakalii:
  • rodzynki
  • orzechy
  • wiórki kokosowe
  • płatki migdałowe
  • suszone śliwki
  • suszone morele... I co Wam jeszcze do głowy wpadnie ;)
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

CIASTO: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Mąkę posiekać z margaryną i smalcem, dodać do niej żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Uformować z niego placek wielkości dużej blachy i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Jeszcze gorące ciasto posmarować solidną warstwą dzemu. Posypać równomiernie bakaliami (tu też bez skąpstwa!). Polać ciasto polewą czekoladową i odstawić w chłodne miejsce.

Poziom trudności:

łatwy