24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Barszcz na wigilijną kolację


Składniki:

  • 1. grzyby suszone
  • 2. włoszczyzna (bez kapusty)
  • 3. 3 buraki
  • 4. ½ l. kwas buraczany lub Barszcz koncentrat np. Krakus
  • 5. przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, cukier, ocet winny).

Sposób przygotowania:

Namoczyć grzyby i ugotować – pozostawić wywar. Buraki razem z włoszczyzną pokroić i ugotować, następnie przecedzić. Połączyć z wywarem z grzybów, dodać kwas buraczany (można zrobić samemu, można kupić) w proporcji ½ l. kwasu na 1½ l. wywaru. Całość podgrzać ale nie gotować. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Grzyby można zużyć do uszek, lub pierogów. Barszcz co roku gości na moim stole, wcześniej robiła go mama. Jest naprawdę smaczny:)

Poziom trudności:

łatwy