24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Biszkopt przekładany masą makową


Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa makowa:
  • 2 szklanki maku
  • 1/2 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 4 jaja
  • zapach migdałowy
  • bakalie: rodzynki, orzechy, migdały,

Sposób przygotowania:

Biszkopt Jajka ubijam z cukrem dodaje proszek do pieczenia i mąkę wszystko miksuje. Biszkopt picze się 40 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni. Zimny dziele na trzy krążki. Masa makowa: Mak gotujemy w mleku około 20 minut. Odcedzany i ostudzony mak mielimy w maszynce do mięsa, mieszamy z cukrem i jeszcze raz mielimy. Masło rozpuszczamy w garnku dodajemy zmielony mak z cukrem, zapach migdałowy i bakalie ( orzechy i migdały drobno pokrojone ), do ciepłej masy wbijamy jajka i szybko mieszamy żeby się nie zcieły. Ciepłą masę dzielimy na dwie porcje i przekładamy biszkopt. Przełożony biszkopt owijamy folią i ściereczką aby zaparował. Zostawiamy do następnego dnia aby masa makowa się zcisneła. Bakalie oczywiście wg uznania ja dodaje takie jakie akurat mam w domu. Biszkopt z masą makową nie wymaga chłodnego miejsca i można go zrobić nawet dwa, trzy dni wcześniej.

Poziom trudności:

łatwy