24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Biszkopt z pijanymi rodzynkami


Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 paczki rodzynek
  • alkohol
  • czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka
  • 1/2 kostki margaryny
  • dżem z czarnej porzeczki
  • 2 budynie czekoladowe
  • 2 i 1/2 szkl. mleka
  • 4 łyzki cukru
  • pół kostki masła

Sposób przygotowania:

Rodzynki wsypać do miski, zalać alkoholem, wedle uznania - może być czysta wódka, może być koniak - tak, żeby rodzynki były dobrze przykryte. Zostawić na co najmniej 12 godzin. Upiec biszkop, wysoki, tak żeby można go było przekroić na dwie części. Nie podaję przepisu, ponieważ z doświadczenia wiem, że każda gospodni posiada własny sprawdzony przepis na dobry biszkopt. Niech ostygnie. Przygotować masę czekoladową. Obydwie kostki czekolady rozpuscic w kąpieli wodnej, dodać margarynę, niech się rozpuści w czekoladzie. Rodzynki odcedzić, płyn zostawić do nasączenia ciasta. Rodzynki dodać do czekolady, delikatnie wymieszać. Budynie z cukrem ugotować w mleku. Odstawic do ostygnięcia, dodać masło, zmiksoać na gładką masę. Przekroić biszkopt, nasaćzyć alkoholem z rodzynek. Dolną częśc ciasta posmarować dżemem z czarnej porzeczki, a na to wyłożyć równomiernie masę budyniową. Przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzch wyłożyć masę czekoladową z rodzynkami. Całość musi niestety odstać troszke aż wierzchnia masa zastygnie.

Poziom trudności:

łatwy