24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Biszkoptowa MAKOWA ROLADA z powidłami


Składniki:

  • ciasto:
  • po 5 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 10 dag cukru
  • 8 żółtek
  • 4 białka
  • pół cukru waniliowego
  • masa:
  • 25 dag maku
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki miód
  • łyzka kakao
  • 3 łyżki powideł
  • 5 dag masła
  • 5 dag rodzynek
  • 1/4 szkl. slodkiej smietanki
  • kieliszek wódki
  • zapach rumowy

Sposób przygotowania:

1. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i przesiane mąki. 2. Ciasto wylać na prostokątna blache wyłozoną pergaminem. Piec 10 min. w 200 stopniach. 3. Upieczony biszkopt od razu wyjąć, przełożyć na sciereczkę posypaną cukrem pudrem, zdjąć papier i przykryć drugą ściereczką. 4. Mak zalać woda i dotować 30 minut. Rodzynki zalać alkoholem i zapachem. 5. Mak odcedzić i zmielić 3 razy, zmiksować z cukrem, miodem, kakao, powidłami i kilkoma łyzkami smietany. 6. Masę przesmażyć na patelni na maśle. Dodać rodzynki. 7. Biszkopt posmarować masą i przy pomocy ściereczki zwinąć w roladę. Zawinąć w folię i chłodzić 1,5 godziny. Przed podaniem polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Poziom trudności:

łatwy