24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Bułeczki cynamonowe


Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 20 dkg drożdży ( świeżych )
  • 2-2,5 kg mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kardamonu lub cynamonu
  • 250 g roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, podgrzać, dodać cukier, wymieszać. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i rozrobić z ciepłym mlekiem, pozostawić do wyrośnięcia. Wlać je do mąki z cukrem, dodać jajka, wyrobić ciasto. Dolać roztopione masło ( pozostawić około 1/4 na później )i ponownie wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na grubość około 1 cm, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i kardamonem ( ew. cynamonem ) zwinąć tak jak na małą roladę lub paszteciki. Pokroić na małe bułeczki ( bułeczki mają być malutkie na 2 góra 3 kęsy ). Wierzch można posmarować jajkiem i posypać cukrem. Piec w rozgrzanym piekarniku aż będą rumiane-czas pieczenia zależny od posiadanego sprzętu. Najlepsze jeszcze cieplutkie. Smacznego :) Bułeczki raczej sporo podrastają w czasie pieczenia i w razie nie zachowania sporych odstępów na blaszce zrosną się.

Poziom trudności:

łatwy