24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Chlebki owocowo-żurawinowe


Składniki:

  • 50 gr orzechów włoskich
  • 50 gr migdałów bez skórki
  • 50 gr orzechów laskowych
  • 2 łyżki cukru
  • 150 gr całej, suszonej cranberry (żurawiny amerykańskiej)
  • 2 szczypty mielonych kwiatów gałki muszkatołowej
  • 2 szczypty mielonego kardamonu
  • 1 szczypta soli
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 120 gr płynnego miodu
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 80 gr mąki
  • 2 szczypty proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • Dodatkowo: 125 gr przesianego cukru pudru, 2-3 łyżki rumu (lub soku),kilka suszonych żurawin do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Orzechy prażymy na patelni, posypujemy cukrem i krótko karmelizujemy. Przekładamy na talerz i pozostawiamy na chwilę do wystygnięcia, po czym mielimy delikatnie w młynku elektrycznym.

2. Orzechy, cranberry, przyprawy i cukier waniliowy mieszamy w misce.

3. Miód i wodę zagotowujemy w rondelku, cały czas mieszając. Następnie zalewamy miksturą mieszankę orzechowo-żurawinową, dodając syrop z agawy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao i dodajemy do masy żurawinowo-orzechowej.

4. Przygotowujemy 4 prostokątne foremki do pieczenia (8x7 cm, wys. 5cm) i smarujemy je po wewnętrznej stronie masłem. Nakładamy ciasto bardzo dokładnie, aby nie powstały puste przestrzenie. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C (piekarnik gazowy: poziom 3-4/ termoobieg: 180°C) i pieczemy około 20 minut. Natychmiast po upieczeniu wyjmujemy ciasto z foremek, pozostawiamy do ostygnięcia, następnie zawijamy w folię i odkładamy na 1 – 2 dni.

5. Cukier puder rozpuszczamy w rumie tak, aby wytworzyła się polewa. Smarujemy nią chlebki i dekorujemy żurawiną.

Poziom trudności:

średni

Czas przygotowania:

45min+ 1-2dni

Ilość osób:

4szt.

Źródło/Autor:

CRANBERRY MARKETING COMMITTEE