24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Ciasto drożdżowe z cranberries w kawałkach


Składniki:

  • 500 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 1 kostka świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 225 g miękkiego masła
  • 150 g chudego twarożku
  • 100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
  • Na dekorację:250 g cukru pudru (przesiany), 2–3 łyżki soku z cytryny,40 g suszonych cranberries, cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wsypać do miski, w środku zrobić wgłębienie. Mleko lekko podgrzać. Pokruszyć drożdże, wymieszać z mlekiem i łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10–15 minut. Dodać pozostały cukier, 175 g masła i twarożek, całość mieszać mikserem do uzyskania gładkiej masy. Przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Cranberries dodać do ciasta, wymieszać.

2. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2–3 cm na blacie lekko posypanym mąką. Z ciasta wyciąć kwadraty (ok. 6x6 cm) i położyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 15–20 minut. Resztę masła rozpuścić i posmarować nim kawałki ciasta. Odstawić do ostygnięcia.

3. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i 2–3 łyżkami wody. Posmarować nim kawałki ciasta i udekorować cranberries. Posypać lekko cukrem pudrem. Ciasto spożywać możliwie jak najbardziej świeże.

Poziom trudności:

łatwy

Czas przygotowania:

ok. 50 min + czas rośnięcia

Źródło/Autor:

CRANBERRY MARKETING COMMITTEE