24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Ciasto marcepanowo-żurawinowe


Składniki:

  • 200 g miękkiego masła lub margaryny
  • 100 g miękkiego marcepanu
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 4 jajka
  • Szczypta soli
  • 125 g mąki
  • 125 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g suszonych żurawin + 1 łyżeczka mąki
  • Dodatkowo: sok z 1 pomarańczy, 2 łyżki stołowe cukru, 2 łyżki stołowe rumu, cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Masło lub margarynę rozetrzeć w misce na kremową masę. Marcepan pokroić na małe kawałki i wraz z cukrem, cukrem waniliowym, skórką pomarańczową, jajkami i solą stopniowo dodawać do masła. Ucierać przez 6-8 minut aż do uzyskania kremowej masy.

2. Mąkę zmieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do kremowej masy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać żurawiny i wymieszać.

3. Ciasto włożyć do natłuszczonej podłużnej formy (ok. 28-30 cm). Piec w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 90 minut. Przykryć ciasto, żeby się zbyt mocno nie zarumieniło.

4. Sok pomarańczowy z cukrem gotować przez 3-5 minut na wolnym ogniu. Dodać rum. Polać upieczone, gorące ciasto syropem pomarańczowym. Pozostawić do ostygnięcia i zawinąć w folię aluminiową. Odstawić na 1-2 dni. Posypać cukrem pudrem.

Poziom trudności:

łatwy

Czas przygotowania:

2h

Ilość osób:

16 kawałkó

Źródło/Autor:

CRANBERRY MARKETING COMMITTEE