24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Ciasto w czekoladzie z kremem waniliowym i cranberries


Składniki:

  • Ciasto: 250 g miękkiego masła, 250 g cukru, 6 jajek, 350 g mąki, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 2 łyżki stołowe kakao, 1 łyżka stołowa mleka, 250 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
  • Krem waniliowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego, 500 ml mleka, 100 g cukru, 250 g miękkiego masła
  • Dodatkowo: 150 g gorzkiej czekolady w kawałkach, kakao, 50 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

Sposób przygotowania:

1. Masło rozetrzeć na kremową masę, stopniowo dodawać cukier i jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i szybko wymieszać z jajkami i masłem. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część przełożyć do innego naczynia. Do pozostałej części dodać kakao i mleko. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie umieścić na niej kwadratową formę na ciasto (ok. 28 cm x 28 cm). Umieścić w niej białą masę. Ciemną masę ułożyć na białej masie, tworząc fale. Żurawiny umieścić na powierzchni ciasta, delikatnie je w nim zanurzając. Przykryć pergaminowym papierem. Piec w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 45 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

2. Budyń waniliowy wymieszać z 200 ml mleka. Do reszty mleka dodać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń waniliowy i mieszać. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Masło utrzeć na jednolitą masę i dodać budyń za pomocą łyżki stołowej.

3. Powstały krem ułożyć na cieście i posypać czekoladą. Następnie posypać kakao i dodać cranberries. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Uwagi:

W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. Paczkę świeżych żurawin (ok. 350 g) podgrzać w rondlu zalewając łyżką stołową wody z dodatkiem 5 łyżek stołowych cukru, mieszając przez 1-2 minuty. Następnie dodać je do ciemnej masy i piec zgodnie z wcześniejszymi instrukcjami. Pozostawić kilka żurawin do dekoracji.

Poziom trudności:

łatwy

Źródło/Autor:

CRANBERRY MARKETING COMMITTEE