24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Dorsz w żółtym sosie


Składniki:

  • 1/2 kg. dorsza
  • 3/4 szkl. śmietanki 18%
  • 3 łyż. mąki
  • 3,5 łyż. mąki ziemn.
  • cytryna
  • 2 łyż. Delikatu do ryb
  • bazylia
  • oregano
  • szafran(lub kurkuma)
  • olej
  • sól.

Sposób przygotowania:

Rybę pokroić na kawałki ,posolić, skropić cytryną, natrzeć przyprawami(oprócz szafranu). Zostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień obtoczyć w mące pszennej wymieszanej z 3 łyż. mąki ziemn.. Obsmażyć na rumiano. Wymieszać śmietankę z resztą mąki, szafranem, posolić. Dolać 1/2 szkl. przegotowanej wody, rozmieszać. Ułożyć rybę w naczyniu do zapiekania, polać sosem, zapiekać ok. 15-20 min. Podawać z dowolną surówką.

Poziom trudności:

łatwy