24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Faszerowany karp w galarecie


Składniki:

  • 2 karpie (ok. 3 kg)
  • 40 dkg filetów z karpia
  • włoszczyzna
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • 3 łyżki żelatyny
  • 15 dkg pieczarek
  • szklanka mleka
  • 2 cebule
  • kajzerka
  • łyżka masła
  • 4 łyżki manny
  • jajko
  • jajko ugotowane na twardo i posiekane
  • sól
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

Karpie pokroić na dzwonka szerokości 3 cm. Włoszczyznę zalać 2 l wody, wrzucić płetwy, ogony, głowy, filety i przyprawy. Gotować 30 min., wyjąć warzywa i ryby, przecedzić. Bułkę namoczyć w mleku, kilka pieczarek pokroić na plastry, resztę posiekać, podsmażyć na maśle z cebulą. Wymieszać z filetami i odciśniętą bułką, dodać jajka, mannę i przyprawy, napełnić dzwonka. Gotować w połowie wywaru 20 min., wyjąć, ozdobić plastrami pieczarek. Resztę wywaru wymieszać z żelatyną, podgrzać, przyprawić. Tężejącą galaretą zalać rybę, ozdobić.

Poziom trudności:

łatwy