24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Gwiazdki cynamonowe


Składniki:

  • Na okolo 70 sztuk, zależy od wielkości foremki 50 dag migdalów
  • 5 białek
  • 45 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka wódki z wiśni
  • To sie przyda:
  • Nagrzany piekarnik
  • Blacha
  • Foremki, jeżeli te cistka mają być na święta Bożego Narodzenia najlepiej gwiazdki, Na Walentynki serduszka, lub jakieś inne, zależy od gustu.

Sposób przygotowania:

1.Migdaly zemlec. Bialka ubic na sztywna piane dodac przesiany cukier puder (1-2 lyzki odlozyc) i dobrze wymieszac (odlozyc 1/2 szklanki na lukier) 2. Do pozostalej piany dodac migdaly, cynamon i wodke z wisni, wymieszac i szybko zagniesc. Ciasto odstawic pod przykryciem na 1 godzine do lodowki. 3.Stolnice posypac cukrem pudrem i rozwalkowac ciasto na grubosc 1 cm. Wycinac foremka gwiazdki. Surowe jescze gwiazdki pokryc lukrem z bialka, ulozyc na blaszce i zostawic w temperaturze pokojowej do wyschniecia na okolo 8 godzin. 4. Gwazdki wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 7-8 mibut w temperaturze 160 stopni C. Ciastka powinny byc w srodku miekkie a na powierzchni biale. SMACZNEGO RADA:Gwiazdki cynamonowe mozna ukladac na blaszce posypanej anyżkiem, beda one wowczas jescze smaczniejsze.

Poziom trudności:

łatwy