24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Karp duszony w śmietanie


Składniki:

  • 1 karp pokrojony w dzwonki
  • 3 op. śmietanki 18% lub 30% nie gęstej
  • 2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • tłuszcz do smażenia
  • masło

Sposób przygotowania:

Dzwonki karpia umyc i osuszyc. Posolic i popieprzyc (ja uzywam bialego pieprzu) i odstawic na 2 godziny. Opruszyc maka i usmazyc na zloty kolor ale nie przypalic. Usmazone na zloto dzwonki karpia przelozyc do zaroodpornego naczynia, skropic calosc polowa cytryny i zalac 1 op. smietanki tak aby dzwonki byly zalane. Wstawic do lodowki na 12 godzin. Potem ponownie skropic polowa cytryny i polac 1 op. smietanki. Znowu wstawic na 12 godz. do lodowki. Chodzi o to zeby smietana wsiakla w karpia. Nastepnie ponownie skropic cytryna i polac 1 op. smietanki, na wierzchu polozyc kilka wiorkow masla i wstawic do goracego pierkarnika (ok. 180 °) na 30-45 min. Upiec. Mozna sprobowac sos podczas pieczenie i ew. troche dosoli i dopieprzyc. Ja zaczynam robic rybe zawsze rano (to 1 polanie smietanka), wieczorem jest 2 polanienie smietanka i na drugi dzien rano 3 polanie smietanka. Podawac z pieczywem lub ziemniakami ugotowanymi.

Poziom trudności:

łatwy