24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Karp marynowany


Składniki:

  • 1 duży karp ( ok. 2 kg)
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • 2-3 łyzki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Marynata:
  • 1 szklanka czerwonego octu wiinego
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1-2 ząbki czosnku
  • suszona mięta
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sprawionego karpia odfiletować ( z głowy, ogona i kręgosłupa można ugotować zupę), filety skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i odstawić na 1-2 godziny. Filety osuszyć, pokroić na niezbyt duże kawałki, obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na złoto.Ułożyć w głębokiej salaterce. Ocet połączyć z winem, dodać miętę, pieprz i zmiażdżony czosnek, gotować pod przykryciem ok. 10 min. Gorącą zalewą zalać karpia, przykryć folią i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce. Przed podaniem osączyć z zalewy, ułożyć na półmisku, skropić oliwą posypać natką.

Poziom trudności:

łatwy