24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Karp po polsku I


Składniki:

  • 1 kg karpia
  • 20 dkg włoszczyzny bez kapusty
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka piwa jasnego
  • 3 dkg masła 3 dkg mąki
  • 4 dkg rodzynków
  • 4 dkg migdałów
  • 5 dkg powideł śliwkowych 8 dkg piernika
  • sól
  • cukier
  • imbir
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić, zalać wodą, ugotować. Oczyszczonego i wypatroszonego karpia umyć, pokroić w poprzek, włożyć do wywaru, wlać piwo, dodać przyprawy, ugotować na małym ogniu. Miękką rybę wyjąć, wywar przecedzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować dodać powidła, opłukane rodzynki, migdały i rybę, posypać piernikiem, gotować kilka minut na małym ogniu, doprawić do smaku.

Poziom trudności:

łatwy