24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Karp po polsku II


Składniki:

  • 1 kg karpia
  • 20 dkg włoszczyzny bez kapusty
  • 250 ml piwa jasnego
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 2 dkg kaparów
  • 5 dkg oliwek
  • 4 dkg tartego razowego chleba
  • sól
  • cukier
  • imbir
  • ziele angielskie
  • sok z cytryny i skórka cytrynowa do smaku.

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić, zalać winem, ugotować. Oczyszczonego i wypatroszonego karpia umyć, pokrajać w poprzek na dzwonka, włożyć do wywaru, wlać piwo, dodać przyprawy, ugotować. Następnie ryby wyjąć, wywar przecedzić, włożyć ponownie rybę, dodać opłukane kapary, wydrylowane oliwki, chleb i startą skórkę cytrynową, dusić kilka minut, doprawić do smaku.

Poziom trudności:

łatwy