24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Karp po poznańsku


Składniki:

  • 80 dag filetów z karpia
  • 2-3 łby z karpia
  • pęczek włoszczyzny
  • duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • 1-2 goździki
  • sól
  • Sos:
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 5 dag pokruszonego piernika
  • 5 dag rodzynek
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 1,5 łyżki miodu
  • sok i otarta skórka z cytryny
  • sól.

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone filety z karpia natrzyj solą, owiń folią i włóż na 1 - 2 h do lodówki. Z 2-3 szklanek wody ugotuj wywar z włoszczyzny i przypraw, dodaj łby i gotuj na niewielkim ogniu około 30 min., przecedź. Filety z ryby ułóż w płaskim rondlu, zalej przecedzonym wywarem i gotuj na małym ogniu około 15 min. Po ugotowaniu rybę delikatnie wyjmij, podziel na porcje i ułóż na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku. Wywar z ryby odparuj i przestudź. W rondlu stop masło, dodaj mąkę, mieszając zrób białą zasmażkę, rozprowadź ją połączonym z winem przestudzonym bulionem. Gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia sosu. Teraz dodaj pokruszony piernik, miód, sok i otartą skórkę z cytryny, rodzynki i migdały, wszystko razem wymieszaj, potem podgrzej. Tak przygotowanym sosem polej obficie rybę, wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Rybę podawaj z łazankami, ziemniakami z wody lub z bułką.

Poziom trudności:

łatwy