24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Karp smażony „bez ości” z sosem sojowym + szczypiorek


Składniki:

  • 2 filety z karpia
  • Sos sojowy Kikkoman
  • Pół pęczka szczypiorku
  • Kilka łyżek mąki
  • Olej do smażenia
  • Cytryna

Sposób przygotowania:

Filety z karpia oczyścić, umyć i osuszyć. Naciąć od strony mięsa co 2 mm uważając by nie przeciąć skóry. Podzielić filet na 4 kawałki. Delikatnie obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanym głębokim oleju. Po usmażeniu podawać karpia z sosem sojowym i posypać posiekanym drobno szczypiorkiem. Idealnie komponuje się z łyżką utartego chrzanu i cząstkami cytryny.

Poziom trudności:

łatwy

Źródło/Autor:

Grzegorz Łapanowski